Doprava zdarma na všechny nákupy v hodnotě nad 2 000 Kč / €80

V péči o pleť nehledejte zázraky, ale aktivní látky

04_4

Pokud jde o aktivní látky, v péči o pleť IUVENIO hrají hlavní roli, tedy společně s technologií jejich přenosu do pleti. Seznamte se s hi-tech peptidy a kyselinou hyaluronovou.

Hi-tech peptidy

VĚDĚLI JSTE, ŽE peptid Clodessine je fragment přirozeného lidského proteinu dlouhověkosti klotho, a že za objev proteasomů, které aktivuje peptid Recelline, byla udělena Nobelova cena?

Peptid Clodessine, stejně jako celý protein klotho, stimuluje přirozené antioxidační procesy v kožních buňkách, jejichž součástí je produkce antioxidačních enzymů, jako jsou superoxid dismutáza či kataláza. Tímto způsobem jsou samotné kožní buňky schopné účinně a dlouhodobě likvidovat volné kyslíkové radikály a bojovat tak aktivně proti oxidačnímu stresu.

Peptid Recelline v kožních buňkách aktivuje drobné útvary zvané proteasomy, které degradují poškozené proteiny, brání tak jejich akumulaci a napomáhají naopak syntéze nových funkčních proteinů. Mezi ně patří proteiny s různými funkcemi, ať už strukturní proteiny, jako je např. kolagen, nebo enzymy či proteiny napomáhající opravě poškozené DNA. Peptid Recelline tak napomáhá k obnově poškozených buněčných struktur vlivem oxidačního stresu.

KYSELINA HYALURONOVÁ

VĚDĚLI JSTE, ŽE není kyselina hyaluronová jako kyselina hyaluronová? Hlavní rozdíl spočívá v molekulové hmotnosti. Zjednodušeně se dá říct, že existují dva hlavní typy kyseliny hyaluronové - nízkomolekulární a vysokomolekulární kyselina hyaluronová. Molekulová hmotnost je důležitá, protože zásadně ovlivňuje účinky, které má kyselina hyaluronová na vaši pleť.

Nízkomolekulární kyselina hyaluronová je biologicky aktivní látka. Proniká až do dermis, kde stimuluje kožní buňky a ovlivňuje tak procesy v kůži. Nízkomolekulární kyselina hyaluronová mj. dokáže stimulovat tvorbu kolagenu a vlastní kyseliny hyaluronové, které tvoří mezibuněčnou hmotu (extracelulární matrix / ECM) v pokožce, a tím i redukovat vrásky.

Vysokomolekulární kyselina hyaluronová zlepšuje hydrataci vaší pletI. Neproniká tolik do pokožky jako nízkomolekulární kyselina hyaluronová, zůstává více na povrchu kůže, kde tvoří film. Ten zlepšuje kožní barieru a snižuje transepidermal water loss (TEWL). Vysokomolekulární kyselina hyaluronová také dokáže účinně chránit vaši pleť před znečištěným životním prostředím. Smog, cigaretový kouř a další znečištění poškozují vaši pleť. Vysokomolekulární kyselina hyaluronová tvoří film na povrchu kůže, čímž zlepšuje kožní bariéru. Účinnost vysokomolekulární kyseliny hyaluronové v ochraně pleti proti znečištění byla vědecky prokázána. 

Další zajímavosti o kyselině hyaluronové

Kyselina hyaluronová je látka tělu vlastní. Běžně se vyskytuje v lidském těle, např. v očích, v kloubech a samozřejmě také v pokožce. Je součástí mezibuněčné hmoty (extracelulární matrix / ECM). Díky tomu, že je kyselina hyaluronová látka tělu vlastní, bude mít vždy výsadní postavení mezi látkami používanými v kosmetice. Riziko podráždění pleti (kvalitně vyrobenou) kyselinou hyaluronovou je navíc minimální.

Kosmetické přípravky nemohou obsahovat 100 % kyseliny hyaluronové. Kosmetické přípravky obsahují roztok kyseliny hyaluronové. V běžných přípravcích je podíl kyseliny hyaluronové v takovém roztoku přinejlepším v řádu desetin procent. Kosmetické přípravky navíc obsahují spoustu dalších látek, které dále snižují výslednou koncentraci kyseliny hyaluronové v přípravku. Pokud narazíte na přípravek obsahující 100% kyseliny hyaluronové, buďte na pozoru.
 
Neexistuje žádná rostlinná kyselina hyaluronová, ani ta, která pochází z hub. Pokud někde na tuto informaci narazíte, tak buďte na pozoru. Jedná se pouze o náhražky skutečné kyseliny hyaluronové. Rostliny ani houby totiž kyselinu hyaluronovou syntetizovat neumí!

 

Kyselina hyaluronová je vhodná i pro vegany. Dříve ze získávala ze zvířat (např. z kohoutích hřebínku). Dnes se ale vyrábí biotechnologickým způsobem a neobsahuje tak žádné látky živočišného původu.

Zpět do obchodu